torek, 26. oktober 2010

Študentski kruh

Zlo zlo dober kruh.

Sestavine:

- 400ml mleka
- 800g moke
- 1 jajce
- 300g oreščkov (arašidi, mandelji, lešniki, indijski oreščki)
- 100g rozin
- polovica kvasove kocke
- žlička sladkorja
- žlica kisle smetane
- 100g stopljenega masla

Sladkor, kvas, približno 50ml mleka, 100g stopljenega masla in 3 žlice moke zmešam ter pustim da vzhaja. Ko čakam, da kvas vzhaja, presejem moko v večjo posodo. Vzhajan kvas zlijem v posodo z moko in počasi dodajam toplo mleko in dobro premešano jajce, da dobim lepo gosto in trdno testo. Pečico ogrejem na 50 stopinj in postavim premešano testo v pečico za 45 minut (testo mora počivati v posodi pokriti z vlažno krpo), vrata pečice pa pustim priprta, tako da med vrata in pečico vstavim kuhalnico.Po 45 minutah testo vzamem iz pečice in ga še enkrat pregnetem in dodam zdrobljene (ne zmlete) oreščke in rozine. Kruh položim na pekač z peki papirjem, v posodi zmešam kislo smetano in malo vode in namažem kruh. Postavim ga v pečico ogreto na 180°C in kruh pečem dobrih 45 minut, oziroma tako dolgo, da ko potrkam na kruh slišim votel zvok.

1 komentar:

mariin pravi ...

študentski kruh za zajtrk namazan z marmelado, zraven pa toplo domače mleko!! neprecenljivo