četrtek, 29. oktober 2009

Čili čili (chili con carne)

Za vse tiste, ki imate radi mehiško hrano in enolončnice.

Sestavine:

- 6 večjih čebul
- 1500g mletega mešanega mesa
- konzerva koruze
- 300g rjavega fižola
- 300g belega fižola
- 300g rdečega fižola
- 2 veliki sveži papriki
- 3 sveže pekoče čilije
- 700g pelatov
- žlica paradižnikovega koncentrata
- sol, poper, čili (mleti), bazilika, majaron, rdeča paprika (mleta), lovor, peteršilj
- olivno olje

Najprej narežem čebulo in jo prepražim na olivnem olju. Čebulo pražim počasi na zmernem ognju, saj nočem, da se prismodi (cca. 20 minut). Dodam meso in 10 do 15 listov lovorja, odvisno od velikosti le tega. Tudi meso čmajžam počasi in vztrajno, vmes pa narežem papriko, čili, odprem konzerve in fižol razdelim na polovico (fižol vseh barv). Med čmajžanjem mesa pazim, da se ne prismodi in ga po potrebi zalijem z vodo. Po 20 minutah čmajžanja je meso pripravljeno. Notri vržem papriki, ki sem jih narezal na polcentimetrske kocke, žlico koncentrata, 100ml vode in pelate in fino premešam. Pustim 10 minut in dodam polovico fižola, drugo polovico pa z matučkom pretlačim, da dobim fižolovo pasto in po 10 minutah fliknem notr še to polovico fižola. Spet počakam 10 minut in dodam še koruzo. Ne boste verjeli ampak počakam še 10 minut in dodam še svež čili, ki sem ga narezal na tanke trakove (pazim, da se med rezanjem čilija ne dotikam oči, nosu, ust ali podobnih občutljivih delov, če pa vas zanima zakaj pa poskusite) in vse skupaj začinim z žličko in pol paprike, čilija, pol žličke bazilike, majarona, popra in posolim. Vse skupaj počasi zalivam z vodo, do željene gostote in kuham še dobro uro na zmernem ognju v skoraj zaprti posodi. Ko se stvar odstavi z ognja se doda še malo petršilja in poje, res pa je, da je vsaka dobra enolončnica boljša naslednji dan. Za vsaj 6 lakotnikov.



1 komentar:

Boxing maister pravi ...

Dobr je blo...Blaž