sobota, 21. november 2009

Fajitas ali logaška tortilija

NO COMMENT

Sestavine:

- 6 malih tortilij
- 300g puranjega mesa v koščkih
- 250g svežega zelja
- 300g koruza
- 480g rdečega fižola
- polovica rdeče paprike
- polovica rumene paprike
- riž
- 9 oliv
- 300g načo sira
- žlica kisle smetane
- mala čebula
- paradižnikova mezga
- salsa dip omaka za čips (jakost začinjenosti po okusu, sam sem uporabil najbolj pekočo)
- sol, poper, bazilika, origano, majaron, ingver, curry
- olivno olje

Najprej riž operem, in ga prepražim na olivnem olju in začinim z kavno žličko curija. Riža računam na vsakega jedca 3/4 kavne šalice. V našem primeru uporabim 4 šalice riža. Po 5 minutah praženja, riž zalijem z vodo in solim. Kuham ga toliko časa, kolikor pač zahteva uporabljen riž (mi piše na embalaži). 5 minut preden je riž skuhan, vržem vanj 6 oliv, 3 olive pa pojem. Takrat začnem z praženjem čebule (najbolje v voku, lahko tudi v loncu) in na spraženi čebuli prepražim še meso. Dodam papriko narezano na pol centimetrske kocke, koruzo, 50ml paradižnikove mezge in 3 žlice salsa omake. Ko sem dodal sestavine dobro premešam, nato pa segrejem pečico na 100°C in postavim notr pekač, na katerem so razporejene tortilije. Hkrati pa v drugem lončku na malo olivnega olja stresem fižol in ga z matučkom površno pretlačim. Riž mora biti do sedaj že kuhan in ga postavim stran od štedilnika, ker imam že tako polno dela. Naše meso in zelenjavo začinim z origanom, majaronom, soljo, poprom in ingverjem, fižol pa samo posolim in popopram. V fižol lahko dodam malo vode, če je pregost, ampak res malo, ker če ne dobim juho. Po dobrih 5 minutah kuhe v zelenjavo dodam 4 žlice riža, ki sem ga prej skuhal in naribano zelje, na štedilnik pa pristavim še tretjo posodo v katero dam žlico kisle smetane in načo sir. Vmes vsake toliko premešam fižol in mešanico zelenjave, mesa in riža, saj se mi ne sme prismodit, načo pa mešam konstantno, ker se hitro prismodi. Načo je narejen po 5 minutah vrenja in takrat lahko vse odstavim iz ognja, saj je vse skuhano. Ugasnem pečico in iz nje vzamem vsako tortilijo posebej. Tortilijo napolnim z maso iz riža, mesa in zelenjave ter zavijem v obliko valja. Zraven postavim kepico riža in fižola ter tortilijo prelijem z načo omako. Za 4 lakotnike.



3 komentarji:

Tamara Luna pravi ...

Kje dobiš načo sir?

Lovro pravi ...

v mercatorju ga majo zravn omak za čips. v beli piksni podbni zadevi je.

Tamara Luna pravi ...

Hvala! :) Sm zadnč iskala ene dve minuti pol sm pa obupala :D